2019. december 6., péntek

Külföldi továbbtanulás? Hasznos tippek szülőknek

Míg a fiatalnak régóta várt izgalmas kaland a külföldi továbbtanulás, az otthonmaradó szülőnek sok fejfájást okozó rémálom. Ha úgy dönt az utód, hogy márpedig ő évekre elmegy a világ másik végére, bizony fel kell kötni azt a bizonyos nadrágot.

Felvették a csemetét egy külföldi egyetemre? Esetleg cserediákként beköltözik egy másik családhoz? Vajon milyen meglepetéseket tartogat mindannyiunk számára a következő néhány hónap, év? Biztos, hogy mindenre gondoltunk? Nem felejtettünk el semmi lényegeset? Egyáltalán hogyan fog boldogulni a gyerek egyedül, a családtól távol, abban az idegen országban?

A természetes büszkeség mellett akár kimondjuk, akár nem, hasonló kérdések cikáznak az agyunkban. Az aggódás mellett gyakran jusson eszünkbe, hogy a külföldön töltött idő minden fiatalnak csak a javára válik.

Elvitathatatlan, csábító előnye többek között, hogy megismerhet egy merőben más kultúrát, és az anyanyelvi környezetben tökélyre fejlesztheti a nyelvtudását. Az egyetemi évek alatt életre szóló, értékes kapcsolatokat építhet és szép fokozatosan egyre önállóbbá válik.


Utazás az ismeretlenbe


Ha lehet, ne csak egy szál személyivel indítsuk útjára az ifjú kalandort, legyen érvényes útlevele is. Nagy-Britanniában kifejezetten ajánlott, a legtöbb hivatalos helyen előnyben részesítik azt a magyar személyivel szemben. Vésztartaléknak sem utolsó, ha esetleg az egyik elveszne, még mindig ott a másik.

Függetlenül attól, hogy az adott intézmény milyen messze van Magyarországtól, érdemes hamar lefoglalni a menetjegyet. Ha már tudjuk, hogy mikor kell útnak indulni, ne halogassuk egy percet sem a repülőjegy/vonatjegy/buszjegy megvásárlását, mert ahogy telik az idő, csak drágább lesz.

Léteznek ma már olyan repülőjegyár-összehasonlító oldalak, ahol a fapados járatokat is listázzák, ilyen például a Skyscanner. Olcsó buszjegyet a Flixbus oldalán kapunk, vonatjegyeket a legkedvezőbb áron a Trainline kínál.


Otthon távol az otthontól

A diákszállások kiválasztásakor első körben járjunk utána, hogy az egyetem/főiskola mit javasol. Néhány diákszálló igényes közösségi terekkel, saját étteremel, kávézóval, mozival, konditeremmel, mosodával, sőt, tetőtéri kerttel rendelkezik.

Nem ritka az elektromosautó-töltőállomás, vagy a svédasztalos reggeli sem. Választhatunk 1 vagy 2 személyes szobát, de önálló apartmant is, ezek saját fürdőszobával és konyhával rendelkeznek.

Árban természetesen nagyok a szórások, de például egy jól felszerelt osztrák vidéki diákszálló havidíja nagyjából megegyezik egy budapesti albérleti szoba havidíjával.

Ha már lecsúsztunk a kollégiumi férőhelyekről, forduljunk a helyiekhez bizalommal. Az egyetemen legtöbbször tudnak ajánlani olcsó albérleteket. Csatlakozzunk a helyi diákközösség vagy akár a település Facebook csoportjához, kezdeményezzünk beszélgetést, kérjünk segítséget.


Pénzügyek okosan

Lássuk be, a külföldi továbbtanulás hosszú távon sokszorosan megtérülő befektetés. Egy külföldi diploma nagyban hozzájárul a fiatal későbbi boldogulásához.

Egy jó nevű külföldi intézményben szerzett diploma azonnal gyors, és meredeken ívelő karrierhez juttatja. Olyan ajtók nyílnak meg előtte, amik enélkül sosem, akár külhonban, akár Magyarországon tervezi a jövőjét.

Amíg a pénztárcája bírja, a szülőnek kutya kötelessége segíteni a külföldre szakadt ambíciózus csemetét. Már az elindulás is komoly anyagi befektetést igényel, és a pénz gyorsan fogy. Mit tehetünk, ha a gyereknek sürgősen szüksége van pénzre külföldön?

Fordulhatunk a saját bankunkhoz, bár jól nemigen járunk, hiszen akár 5 napig is eltarthat a nemzetközi átutalás. Ezenkívül a külföldi pénzátutalás hagyományos módon rendkívül drága. A bankok magas díjakat számolhatnak fel egy-egy nemzetközi tranzakcióért, ráadásul, hogy ne nagyon vegyük észre ezeket a díjakat, pofátlanul rossz árfolyamot alkalmaznak.

Használhatunk online pénzküldő szolgáltatást, mint például a Wise (korábban TransferWise). A londoni startup már 2011 óta működik és több mint 4 millió elégedett ügyfele van világszerte.

Mindig valódi középárfolyamot használnak, amelyet egy bizonyos időszakra garantálnak is. Meggyőződésük, hogy ez az egyetlen korrekt átváltási árfolyam. Regisztráció után az ajánlói linkünkről az első utalás (korlátozott ideig) 1000 GBP értékhatárig teljesen ingyenes.

A pénzküldés külföldre még sosem volt egyszerűbb, olcsóbb és biztonságosabb. Biztosak lehetünk benne, hogy a csemeténk a lehető legrövidebb időn belül megkapja a szükséges pénzt, szinte bárhol külföldön.

S ha mindezt elintéztük, dőljünk hátra és hagyjuk a kalandvágyó utódot is érvényesülni. Biztosak vagyunk benne, hogy a külföldi továbbtanulás egész életére meghatározó élményt nyújt. Engedjük, hogy kiléphessen a pihe-puha kényelmi zónájából, örökké hálás lesz és felejthetetlen élményekkel jön haza.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése