2017. december 26., kedd

Pénzküldés Amerikából Magyarországra

Bármilyen nagynak érezzük is néha ezt a világot, bizony ma már mindenkinek vannak külföldön élő családtagjai, rokonai, barátai és munkatársai. Sokat utazunk nyaralás, munka vagy rokonlátogatás ürügyén, sőt, vállakozásaink is átívelnek a határokon.

Ilyen esetekben előbb-utóbb felmerül a külföldi pénzküldés kérdése, és ha utánanézünk, bizony többféle módot is kínál a piac a pénzküldésre külföldről, illetve külföldre. 

A tranzakció költsége, az átfutási idő és a megbízhatóság elsődlegesen fontos tényezők, ezért érdemes alaposan megfontolni kire bízzuk a pénzünket.

Az Amerikai Egyesült Államokban élő magyarok számára is elérhető a Wise (korábban TransferWise) minőségi szolgáltatása.

Az Egyesült Királyságban székelő cég 2011-től nyújt korrekt megoldást nemzetközi pénzküldésre, rendkívül kedvező feltételekkel. 

Ma már 59 országban vannak jelen, ami 504 devizaútvonalat jelent, és folyamatosan azon dolgoznak, hogy mindenki számára elérhető legyen ez a megoldás. 

Nincsenek rejtett költségek, az összeg, amit a címzett kapni fog előre látható, a pénz folyamatosan nyomon követhető. 

Ötször gyorsabbak és nyolcszor olcsóbbak mint a bankok.

A mai világban már senki nem küld postai levélben pénzt, tisztában van mindenki a veszélyekkel, és ezért az online banki szolgáltatások felé fordulnak. 

Azonban a klasszikus bankok nemzetközi pénzátutalás szolgáltatásai borsos árakon valósítják meg a külföldi tranzakciókat. 

Az amerikai bankok nemzetközi pénzutalási költsége átlagosan 43 USD, a valutaváltási árfolyamuk sohasem elég kedvező, és bizony nem is elég gyorsak.

Talán éppen ezért sokan választják a Western Union opcióit. Mivel másfél évszázados múltja van, a cég széles körben ismert. Sokan bíznak benne és további tájékozódás nélkül bízzák a pénzüket a Western Union pénzküldő szolgáltatásaira és fizetik meg a magas költségeket. 

A magas költségek mellett a Western Union nehézkes ügyvitele is terheli a pénzt küldeni kívánó ügyfelet. Sok személyes adatot kell megadni, még a fogadó fél adatait is ismerni kell, illetve a fogadó félnek ismerni kell az átutalás kódját (MTCN number), az utóbbi nélkül nem juthat hozzá a pénzéhez.

Egy másik lehetséges mód a nemzetközi pénzküldésre a PayPal szolgáltatása. A PayPal az online fizetési megoldások területén a legnagyobb és a legnépszerűbb, az internetes vásárlások esetén ideális, ám pénzküldésre legjobb esetben is csak átlagos. 

Mind a küldő, mind a fogadó félnek rendelkeznie kell PayPal folyószámlával, és számolnia kell a valutaváltás és a szolgáltatás kezelési költségeivel. A kezelési költség a küldött összeg bizonyos százaléka, így nagyobb összegeknél egyáltalán nem előnyös választás a PayPal.

A klasszikus banki pénzátutalás külföldre opciók, a Western Union és a PayPal nemzetközi pénzküldés szolgáltatásai mind messze elmaradnak a Wise (korábban TransferWise) ügyfélbarát, költségkímélő, gyors és megbízható ügymenete mögött.

A módszer lényege, hogy ha az ügyfél például USD-HUF pénzátutalást szeretne megvalósítani, akkor a küldeni szánt összeget amerikai dollárban átutalja a Wise amerikai bankszámlájára. 

Ezután a Wise piaci középárfolyamon átváltja az amerikai dollárt forintra, majd a magyarországi bankszámlájáról a Wise átutalja a megfelelő összeget a kedvezményezett magyar bankszámlájára. 

Európában mindez maximum két munkanapot vesz igénybe, de majdnem minden esetben egy nap alatt megérkezik a küldött pénz. 

Sőt adott esetekben akár pár óra múlva már a fogadó fél számláján van az összeg. Amerikából egy hét leforgása alatt történik meg a tranzakció, nincs aznapi teljesítéssel történő átutalás opció.

Ami a költségeket illeti, a Wise (korábban TransferWise) már a tranzakció elején ismerteti a küldő féllel, hogy mennyibe fog kerülni pontosan az adott pénzösszeg átutalása a megadott bankszámlaszámra. 

Az átutalni kívánt összeg 1%-a a kezelési költség. És mivel a mindenkori piaci középárfolyamon váltanak, további 5%-ot spórol az ügyfél egy bank nemzetközi átutalás szolgáltatásával szemben. 

Wise (korábban TransferWise) a Pénzügyi Szervezetek Felügyelete által ugyanolyan szigorúan ellenőrzött, mint a bankok, tehát a pénzünk ugyanolyan biztonságban van náluk, mint egy bankban.

Amennyiben az Egyesült Államokba küldünk pénzt Wise-zal, az alábbi adatokra lesz szükségünk: 
  • a címzett teljes neve, 
  • a címzett (kedvezményezett) címe,
  • a címzett amerikai bankszámlaszáma, 
  • valamint a routing number, ami egy amerikai bankok által használt egyedi azonosító, 9 számjegyből áll és a legtöbb bank weboldalán megtalálható. 
Ha az Egyesült Államokból utalunk pénzt Wise-zal, akkor a fogadó fél bankjának SWIFT kódjára lesz szükség, amit szintén a weboldalokon találunk meg. 

A küldő fél SSN (Social Security Number/Társadalombiztosítási szám) számának ellenőrzése is szükséges, mert az amerikai törvények ezt minden pénzátutalási tranzakciónál megkövetelik. 

A küldő félnek számolnia kell még a saját bankszámlájáról a Wise (korábban TransferWise) amerikai számlájára történő belföldi pénzátutalás díjával, erről érdemes mindenkinek a saját bankjában tájékozódni. 

A Wise utalások reference, azaz megjegyzés rovatába olyan információt írjunk, ami segít a fogadó félnek beazonosítani a tranzakciót.

Lényeges megjegyezni azt is, hogy ez a nemzetközi pénzküldő szolgáltatás nemcsak magánszemélyek számára jelent praktikus megoldást, hanem lehetőséget biztosít üzleti tranzakciók lebonyolítására is. 

A cégek többféle szolgáltatásra is regisztrálhatnak. Ilyen a Send Fast opció, amikor egy cégnek, legyen az kicsi vagy nagy vállalkozás, gyorsan nemzetközi kifizetést kell kiviteleznie. 

A Payouts API és a Wise Borderless Account olyan lehetőséget nyújt a cégeknek, amelyekkel előnyős nemzetközi tranzakciókat bonyolíthatnak le, jelentős összegeket takarítva meg. 

Természetesen mindezeket a cégek számára is a valós piaci középárfolyamon biztosítja a Wise.

Manapság szeretjük otthonunk kényelméből intézni a pénzügyeinket is, ezért nagyon fontos, hogy olyan céget találjunk, amelyik online felülete praktikus és gyorsan kezelhető. A Wise ebben is élen jár. 

A regisztráció is rövid időt vesz igénybe. Facebook vagy Google fiók megadásával percek alatt létrejön, és még új jelszót sem kell kreálnunk hozzá. 

Az első átutalást követően pár kattintással intézhetjük a további utalásokat, hisz megőrzi a korábban használt adatokat. Mind a küldő, mind a fogadó félnek rendelkeznie kell hagyományos bankszámlával. 

Az átutalni kívánt összeg minimuma nincs meghatározva. Amerika 41 államából alkalmanként maximum 1 millió amerikai dollárt utalhatunk a világ 58 pontjába a Wise (korábban TransferWise) weboldalát illetve mobil applikációját használva. 

A Wise jelenlegi mobil applikációját 4,6 csillagra értékelte a Google Play Store és 5 csillagra az iTune.

Fontos kiemelni még a Wise ügyfélorientált üzletpolitikáját. 

Weboldaluk áttekinthető, könnyen kezelhető. A Gyakran Ismételt Kérdések között minden felmerülő problémánkra részletes, érthető választ kapunk. 

Élő ügyfélszolgálatot működtetnek, tehát, ha valakinek további kérdései vannak, vagy segítségre, tájékoztatásra szorul, live-chat beszélgetést kezdeményezhet a cég ügyeletes ügyfélszolgálati munkatársaival.

Telefonon munkanapokon 8-20 óra között érhetők el a Wise (korábban TransferWise) munkatársai. 

További könnyebbség, hogy törölhetjük az átutalást egyetlen kattintással, míg más pénzküldő cégek ilyen esetben azt kérik, hogy hívjuk fel az ügyfélszolgálatukat.

A Wise weboldalon naprakész információt találunk a különféle valutaváltások piaci középárfolyamáról, és az általunk kezdeményezett tranzakció elején is megjelenik a kalkulátor. 

Világosan feltüntetik a küldött összeget, a kezelési költséget, a váltás árfolyamát és a címzettnek kifizetendő összeget. 

Fontos tudni, hogy amit a tranzakciókor látunk, azt a kalkulációt a Wise garantálja, azaz, amit az átutaláskor nekünk mutat, azt fogja a kedvezményezett megkapni. 

A Western Union csupán becsült összeget mond a kezelési költségre és a váltás árfolyamára az utaláskor, de nem garantálja azokat, azaz végül eltérhet a végső összeg attól, amit a tranzakció elején közöltek velünk.


Összegezve elmondhatjuk, tehát, hogy jelenleg a Wise (korábban TransferWise) a legkedvezőbb árfolyamon váltó nemzetközi pénzátutalással foglalkozó cég a világon. 

Ügyfélbarát megjelenése, megbízhatósága szintén az élvonalba helyezi a céget a piacon. 

Ide kattintva pár perc alatt tudsz regisztrálni ingyenes Wise fiókot: REGISZTRÁCIÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése